RETOUR  |   BACK       

Concours Eco-quartier

Eco-neighborhoor Competition

Chavannes, Suisse  |  Switzerland

Quelles orientations donner au centre commercial du XXIème siècle ? La constitution d’un quartier mixte, enjeu majeur de ce nouveau quartier, implique une réflexion approfondie sur les transversalités qui peuvent exister entre les différents programmes proposés. Loin de la claustrophobie des grands malls climatisés, étanches à l’air et à la vie, le centre commercial du XXIe siècle est un lieu d’expériences sensorielles multiples. A l’opposé du zoning, trop souvent perceptible dans les centres commerciaux modernes le projet s’est construit sur l’idée du croisement. La conception de ce nouveau quartier prend en compte les dimensions physique et sensible de l’expérience des usagers. Le projet se décline autour d’un îlot type, cluster mixte et adaptable à toutes les situations. La

répétition de cet îlot type, disposé sur le pourtour du terrain, organise le creux de l’espace public. Cette disposition en archipel permet de multiples scénarios de phasage mais surtout une grande variété de situations. Sur chaque île se trouve la singularité; dans un même temps chacune d’elles fait partie d’un tout, pourvu d’une identité: l’Archipel. |  What direction to give to the 21st century shoppping mall? The establishment of a mixed neighborhood –major issue for this new eco-neighborhood – involves reflecting on the potential for a transversal project made possible between the requirements of different architectural programs: housing, trade and work. Far from the claustrophobic air-conditioned shopping centers – airtight as well as ‘life-tight’ buildings – the 21st century shoppping mall is an invitation to varied sensory experiments. Contrary to urban zoning

– too often visible with the XL architecture of modern shoppping malls in trade areas, remotely staying away from residential areas – the project is built around the idea of crossroad; where the commercial, tertiary and residential would coexist and be layered vertically. The conception of this new district is then based on both physical and sensitive dimensions of the user experience. The project is about the many versions of one same urban block, clustered in any combination for all possible situations. The repetition of this urban block, arranged at the periphery, shapes the public space. This archipelago layout enables multiple building phasing/scheduling scenarios, but more importantly a large variety of architectural and urban situations. Each block finds singularity and at the same time, each one is part of a whole – the Archipelago.

Equipe | Team

Nicolas Reymond

& Julien Joly

 

Lieu | Location

Quartier En Dorigny, Canton de Vaud, Suisse

Switzerland

Client | Client

Commune de Chavannes-près-Renens

Chavannes-près-Renens City

Surface | Area

15 ha

Statut | Status

2e prix, non-construit

2nd prize, unbuilt

Vue 1 (image de synthèse) |  View 1 (synthesis image)

Schéma |  Diagram

Plan de masse  |  Mass plan

Vue 2 (image de synthèse) |  View 2 (synthesis image)

Coupe AA |  AA Section 

Coupe BB |  BB Section 

Vue 3 (image de synthèse) |  View 3 (synthesis image)

Axonométrie  |  Axonometry

Vue 4 (image de synthèse) |  View 4 (synthesis image)

Textes |  Texts

RETOUR  |   BACK