RETOUR  |   BACK       

Appartement | Flat

N°1

Paris, France

Dans un grand ensemble du XXe arrondissement de Paris, un appartement à cheval sur deux barres. Au plan d’origine, qui privilégiait un séjour en angle, est préféré un séjour traversant, en sacrifiant une chambre. Là où prévalait une logique d’assignation à un mode de vie minimal, se déploie à présent une logique de perversion des échelles, par contamination. L’intérieur de l’entrée est traité en bois –contreplaqué vernis–, tout comme les cases de la bibliothèque. La bibliothèque a une intériorité, l’entrée aussi, soulignée par ce procédé. Pris entre ces deux éléments, le séjour se polarise comme un extérieur, ou comme un intérieur retourné, au

sein de l’appartement. Et ce d’autant plus que les registres de façade du grand ensemble viennent s’immiscer à l’intérieur, par le rappel des bandes blanches horizontales et verticales. | A flat that sits between two blocks of a large 1960’s housing complex in the 20th district of Paris. While the original plan prioritized a corner living, the new flat layout creates a see-through living by giving up on one of the three existing bedrooms. Where a directive logic of the minimum standard of living prevailed (standard kitchen, standard living, standard bedrooms, standard bathroom, a toilet, an entrance, and finally, corridors that sticks all of that together in hierarchy), the project develops the idea of a rather free additive design, where ancillary rooms

are organized as being plugged around the main room – whilst avoiding any corridor – so that the notions of scale and inside/outside are perverted. For instance, both the entrance and the book shelves are designed as true rooms, treated in a similar manner, they are given an interiority through the use of wood paneling. Situated in-between these two intimate wooden boxes, the main living room and its white blanket appears to be the outdoor space of the flat. What’s more, the building façade architectural layout is converted into the design layout of the book shelves.

Année | Year

2008

 

Lieu | Location

Paris,

 France

Client | Client

Particuliers

Private clients

Surface | Area

75 m²

Statut | Status

Construit

Built

Vue 1  |  View 1 

Vue 2 |  View 2 

Plans avant/après  |  Before/After plans

Vue 3  |  View 3 

Vue 4 |  View 4 

Vue 5  |  View 5 

Plan de masse : un appartement à-cheval sur deux barres  |  Mass plan : a flat that sits between two blocks

Vue 6  |  View 6 

Vue 7  |  View 7 

Vue 8 |  View 8

Vue 9 |  View 9

Vue 10 |  View 10

RETOUR  |   BACK